9 Nisan 2012 Pazartesi

MADDE – CİSİM – MALZEME - EŞYA


Evimizde, okulumuzda ve çevremizde birçok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiçbir değişikliğe uğramamış aynı şekilde kalmışken bazıları değişikliğe uğrayarak cisim, malzeme, ya da eşya haline gelmişlerdir.
   Maddeler, çevremizde çeşitli şekillerde bulunurlar. Bunların bazıları katı, bazıları sıvı bazıları ise gaz halindedir. Evinizde toz şeker ve un, pamuk şekilsizdir ve katıdır. Su, benzin, mazot sıvı ve akışkandır. Tüp gaz doldurulan yanıcı özelliği olan bir gazdır.


MADDE



  Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir. İster katı, ister sıvı isterse gaz olsunlar hepsinin kaplamış olduğu bir yerleri yani hacimleri vardır.

CİSİM

Maddelerin şekil almış haline CİSİM denir. Tahta, yün, cam ve bunun gibi bir çok maddeler ellerde şekillenerek oturulacak sandalye, üzerinde yazı yazacağımız sıra, camı işleyerek bardak ve vazo yapılır. Yün dokunarak kazak ve çorap örülür. Tahta bir madde. Tahtadan yapılan masa bir cisimdir. Kağıt bir madde, kağıttan yapılan defter ve kitap ise bir cisimdir.

MALZEME

Bir yada birkaç tanesini bir araya getirdiğimiz ve bir tüketim maddesine dönüştürdüğümüz maddeler malzemeleri oluştururlar. Un, tuz, su, maya gibi maddeler ekmeği oluşturan, kereste, çivi tutkal gibi maddeler masayı oluşturan, çimento, kum, su gibi maddeler betonu oluşturan malzemelerdir.

EŞYA

Evlerimizde, okulumuzda ve daha birçok yerde kullandığımız koltuk, halı, sandalye, çanta, kalem, silgi, ayakkabı, gömlek gibi cisimler birer eşyadır



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder